Říj 12

Zdá se mi, že nějak moe vlna opadává. Promyšlené anime, které jsem chtěl děsivě vytrolit, skončilo.  A zdá se, že se jako další řada !!! nezjeví. Ale když už nám zvrhlé moe-moe rockerky zmizely z očí, téměř, co nás čeká jako další vlna?

Přičemž „vlnu“ podle mě tvoří spíš série než filmy, ova a oad. Ještě bych rád dodal, že mám parádně zkreslenou představu o tom co běží. Nějak totiž nekoukám na věci, kde je jen ecchi. Podle mě ecchi-komedy-harem-romance je tu pořád s námi. Tahle vlna je věčná. A představa, že bych měl koukat na všechny věci z této sorty, mě celkem děsí. Taky nekoukám na anime, které se tváří, že jsou o ničem. Tedy hodně lidí v tom vidí vysoký smysl, který nedokáží vyjádřit. Jakpak by ne, vždyť to nemá žádný smysl. Toliko k mému myšlenkovému filtru.

A nyní matematicky a dobře subjektivně. Anime mínus na tohle nebudu koukat mínus k-on se rovná Xconi. Neboli čekají nás hrdinové, kteří mají v koníčku jakýsi „con“ prvek (komplex se mi zná málo coal termín).  Nebo, alespoň já mám takový pocit. A nyní to vysvětlím na velkém prozrazení několika sérií. Pro lepší přehled vyberu jen některé a, teď bude několik lidí nadávat, čistě loli série vynechám.

Asi nejlépe to vystihuje Arakawa Under the Bridge. Teď běží druhá série. Řekl bych, že všichni jsou tam originální. Je tam kappa vedoucí, který brání kulturní historii jeho národa. Potom je tam Hoshi, který nejspíš pohořel jako zpěvák. To mu nevadí a plodí mraky písní, které se jednou třeba taky naučím zahrát na kytaru. Ať si to pořádně všichni užijí, že ho něco žere. Recruito zas od začátku žije teorií, že nesmí nikomu nic být dlužen. Kvůli tomu tak nějak zůstane bydlet pod mostem. Specifická výchova z něho udělala člověka, který se zuřivě drží tohoto motta. I když mi připadá, že v posledních dílech toho už nechal. Všechny postavy v sérii se chovají podivně. Za celou sérii se ale poodhaluje jen málo k „otázce proč nežijí obyčejným životem“. Postavy se místo toho přímo baží ve svých komplexech.

Mezi náhodné úlovky sem přihodím MM!. Ten název prostě říkal o to „Hej, na to musíš mrknout.“ V tomto anime je v podstatě hlavní hrdina těžký masochista a má z toho celkem komplexy. Takže se z toho snaží nějak vyvrtat. Série je spíš taková komedie. I když je tam několik „temných“ pasáží, které obecně mám rád. K té méně temné patří trap, který se v jedné scéně chová jako hodně povedená ojou-sama.  K té temnější části bych ještě přidal holku, která má strach z kluků. Všichni  se tak nějak snaží se svými „vlastnostmi“ vyrovnat. Ve skrze mě ta série příjemně překvapuje. Doufám, že to tak zůstane.

V Kami nomi zo Shiru Sekai je hrdina ten, který to umí říct pěkně od srdce. Jo, skutečnost je jen špatná hra. Dvakrát sláva 2D komplexu. Katsuragi paří dating hry, kde získává všechny waifu. Šťastný to pes. Ale pak se tam zjeví holka, která nemá dost sebedůvěry. Katsuragi tak začne aplikovat pravidla 2D hry do 3D světa.

Tak a tady přidám poslední. To by snad mělo stačit k potvrzení mé teorie, že nastoupí hrdinové s „con“ prvkem jako tažní hráči nové „Con vlny“. Yosuga no Sora vypadá jako celkem zajímavé anime. I když to vypadá, že to spadne do harému. Zatím jsem viděl celkem chytlavý první díl. Ten opening mi připomněl Clannad. Takže se ozval vnitřní hlas s výstižným „:3 to budou zas deprese“. V podstatě se dva sourozenci přistěhují do vesnice, kde bydleli jejich rodiče. Do kluka se cestou zakoukala každá. Což se moc nelíbí jeho sestře. Trochu mi připomněla Kanade z Shufflu. Na svého bratra nestále nadává a je k němu celkově nepříjemná. Ale ve skutečnosti je tam několik záblesků jejích myšlenek. Z těch se ukáže, že má celkem velký bratrský komplex. A teď se jdu mrknout na druhý díl. Konec prvního byl dost chytlavý. Jen ještě dodám, že je to bez cenzury, což hodnotím moc moc kladně.

written by mJezdec


4 komentáře to “Když už moe nehraje dost dobře”

  1. 1. Benda_11 Says:

    Moc to řešíš.Těch „vln“ je spousta, jenom je nevnímáš a když ano, tak je třeba neakceptuješ. Stáhni si Touhou Project a myslím si, že objevíš další kouzlo anime. Ne teď fakt, vln bylo několik, Naruto, Bleach, Suzumiya, K-ON, EVA, atp. Některé jsou „mrtvé“ a některé žijí dál svým undergroundem, který ty ve svém okolí nevidíš. Jde o to se té vlny chytit a nepustit a pořád si dokola říkat, jo jak já mám rád ten moe styl…

    A nemusíš mít strach. Podívej se před sebe! Snad ti nemusím říkat, na co se tady tak každý těší. Už jenom měsíc a bude to venku…

  2. 2. Hulk1l Says:

    Ahoj, zajímavej článek. Řekl bych že tam máš chybu ve větě nad posledním obrázkem: „Katsuragi tak začne aplikovat pravidla 2D hry co 3D světa.“ nepatří tam „do“ ?
    4Benda_11 Hele nespoileruj tady, hlavně když nikdo neví o co se jedná (já to nevím a strašně mě to deptá, protože nad tím teď budu muset přemýšlet : D)

  3. 3. mJezdec Says:

    Jak, že je ta výmluvná věta… To byl záměrný test pozornosti čtenáře 🙂

  4. 4. Meelkor Says:

    Pěkný článek a celkem i s tebou souhlasím. 🙂

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia