Lis 01

Na webu se rozjela kampaň, že jsem mimo sféru otačení, ale opak je pravdou. Otačil jsem možná až moc, přečetl jsem No Bra v kuse. A tak nějak mě napadlo napsat o tomto důvodu, proč jsem byl mimo kontakt. Ale proč bych měl kompletně psát o nějaké manze? A ještě k tomu s cross prvkem? Ti, kteří si to chtějí přečíst, to přece nebudou číst. A ti, kteří to nechtějí číst kompletní prozrazení děje… Ještě, že mě tyhle otázky tak nějak neberou.

Jak jsem se vůbec k takové manze dostal? Netuším, ale mám podezření, že v tom má prsty Kaichuu a zuřivě-zběsilé klikání. Takže jsem tak nějak začal číst No Bra bez špetky tušení, co z toho bude, ale tak nějak jsem se těšil na dobrou komedii. A v tom jsem se z části v podstatě nemýlil. Většinu času při čtení jsem se smál, takže jsem si neuvědomil, že je několik hodin fuč a já jsem u konce. Čímž u mě čtení nekončí, protože pak nastává oblíbený efekt zjištění, co jsem to vlastně přečetl. Polovina mangy byla jasná sranda a nebylo potřebný to ani brát vážně. Hlavně vtipně podané myšlenky Masata (málem jsem zapomněl, jak se jmenuje, prostě to byl Ma-kun) nad polemikou, kam až to zajde, když mu připadá Yuki tak no… hezká/hezký. Jeho zkřivené obličeje hrůzy smíšené kdoví s čím mi připomněly Onizuku z GTO. Mimochodem Masato je Ma-kun, protože Yuki je do Maa-kun blázen už  od školky. Takže mu pořád říká Ma-kun. Yuki se k němu přistěhuje, protože je to jeho kamarád ze školky a domluvili to Masatovi rodiče. Čímž právě začíná kolotoč komediálních scén o tom, že Yuki je jedna ze dvou nejhezčích holek na škole. To je zhruba všechno k ději a pak přichází pár zvratů. Ty jsem tak nějak nečekal. Čekal jsem od No Bra jen komedii. Ale to bych přišel jaksi o ten ai žánr. A zamyšlením kam přesně tohle zařadit. Yuki si zaslouží speciální kategorii, stejně jako Hideyoshi, ne? A kdo si to nemyslí, ten si zaslouží potupný flame.

Zpátky k manze. Vztah mezi Yuki a Masatem se začal, až do poloviny čtení, nějak stupňovat až jsem si po pár panelech uvědomil, že vlastně čtu cross-ai (nikdo tenhle termín nepoužívá, prostě jsem si ho vymyslel pro osobní potřebu). Čili mám za sebou první zvrat žánru a první změnu Masata od „velké otázky“ k „tak to hold je“. Takže manga jaksi nabrala vážnější rychlost. K tomu ještě Masato spolu se zvrhlou kamarádkou Yuki, která přinesla trochu něco z jiných soudků, zjistili, že Masato není ten bájný Ma-kun, kterého Yuki hledala. A Masato se rozhodne tuhle skutečnost zatajit, protože chce s Yuki zůstat navždy. Tím se utla část s přemýšlením nad věčnou trap otázkou.  Na Sankaku to už vyřešili, ale ten názor je potřeba číst v originále, aby to mělo ty správné souvislosti.

Ale chvíli po tom jsem přestal Masata brát v kladném světle. Začal mi šíleně připomínat Makota ze School Days. A přemýšlel jsem, jestli bude dostatečné, aby Masato skončil stejně jako Makoto. Ne, nestačilo, měl by víc trpět. Masato začal hrát trojúhelník a přidala se tak další postava. Jedna ze dvou nejhezčích holek na škole. Ta druhá je právě Yuki. Masato tak dostal další otázku zda on nebo ona. Do toho se zapletla otravná učitelka, co chlastá a dělá děsný maras a celkově tam jen prudí. Je děsně otravná, ale přinesla další zvrat. V rámci souvislostí se Yuki přiznal před celou školou, že je kluk. To mělo za následek, že musel vzít za vděk klukovskou uniformou, kterou tak nenávidí. K tomu se vztahuje pěkný příběh z minulosti Yuki. Jako malému ho nebrali jako kluka, což mělo za následek vytvoření dokonalé Yamato Nadeshiko, kterou by chtěl každý. To je podle mě hlavní příjemně podlé kouzlo Yuki. Masato se, ve chvíli přeměny Yuki zpět na kluka, zachoval dobře/špatně. Začal hledat způsob jak Yuki pomoct, aby mohl vzít na sebe opět dívčí podobu. Když jsem u té klučičí podoby. Celou dobu jsem přemýšlel, zda je to vážně kluk. Sice tam byl papír, který to tvrdil, ale… Byl to jen pouhý papír, ne? Tohle dilema právě rozsekla záchodové scéna, která silně připomněla Koko wa Greenwood. To bych taky mohl někdy dočíst. Musím ale uznat, že Yuki se choval jako celkem hustej kluk. Takže jsem přemýšlel, jestli je lepší Ta Yuki nebo Ten Yuki. Yuki to prostě sluší tak nebo tak. Takový podraz na čtenáře. A Masatovo dobré/špatné chování pokročilo dál. Čímž se děj a manga téměř uzavírá. Řekne velké přiznání, že on není Ma-kun, ale je to holka se kterou chodí. Čekal jsem nějakou extra drama scénu, ale použil se standardní teze s happy koncem. Všichni se udobří a otázka kolem Yuki, který konečně může mít dívčí uniformu je otevřená.

Celkově No Bra beru jako hodně dobrou mangu s cross tématem. I když mi připadá téma posunu vztahu nedotažené. Jako komedie ze začátku to bylo super a nebyl důvod brát tuhle mangu vážně. Ale po těch zvratech tak nějak netuším, kam děj v podstatě mířil. Z Yuki se stal kluk a zase zpátky. A Masato začal žít normální středoškolský život. Asi prostě nemám rád, když zjistím, že v podstatě se to nikam extra nehlo.

A nějakou aktuální souvislost nakonec by to chtělo. Budou hrdí otaci stále hrdí až budou polemizovat nad velkou otázkou?

written by mJezdec


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia