Bře 28

Tuhle mangu čtu hodně dlouho. Je to první manga, kterou jsem začal vážně číst a kupodivu ještě stále neskončila. K dnešnímu dnu mám za sebou již 114 kapitol, což je 23 knížek. A tak nějak se to tomu slavnému konci neblíží. Alespoň autor to nedává moc najevo. Ale zpátky k úvodu. Pastel jsem začal číst z čiré zvědavosti a tak nějak začal zkoušet kouzlo mangy při dlouhých parných letních dnech. Přitom děj je nadmíru prostý. Kluk Mugi, jeden z mála charakterů, co si pamatuju, bydlí sám, jelikož jeho otec není zrovna zodpovědným otcem. Běhá kdo ví kde a zjeví se kdo ví kdy a dělá kdo ví co. Mugi umí vařit a je stydlivý. Ano ten popis myslím zcela vážně, nic víc se k němu nedá říct. Začátek jeho příběhu, který se odvíjí v manze, začíná rozchodem Mugiho s holkou, co jede do jiného města. Celkem neklasický začátek romantiky. Ale brzy potká Yuu, do které se na první pohled zamiluje. Samozřejmě, že jí nic neřekne, protože je stydlivý. Ale co se nestane, Yuu se stane jeho spolubydlící a přivede do děje svou sestru. A pak nastává nehorázný kolotoč zmatků. Oboustranného zmatku. Jak dějového, tak mého.

Naštěstí tuto mangu čtu dlouho, takže po kouskách. Řekl bych, že je to nejspíš i dobře. Celkem často se tam opakují určité scénky. Ale k těm později. Jak jsem už napsal, jde o romanci a to s velkým obsazením. Někdy mi připadá, že každé dvě kapitoly se zjeví jedna ženská/dívčí postava, která tam dosud nebyla a později se na pár stránkách zjeví znovu. To je pěkné, že tam máme živo, ale má to dvě nevýhody. Za prvé, absolutně si nepamatuju, kdo je kdo. Ani jména ani vzhled, protože nějak záhadně mění odstíny vlasů a když použijí paruky, tak je to můj konec. Druhá nevýhoda je, že děj se nikam nehýbe. Děj, no přesněji vztah mezi Mugim a Yuu. Děj je totiž jen volné plynutí času. I když tuto mangu, rád čtu, přecejen dává děj spíše zpátečku, než aby se posunul o dva metry vpřed a to, ať člověk chce nebo nechce, časem to začne vadit.

Jak jsem už psal, jakýmsi způsobem mě tato dlouhá manga, kde se nic neděje, chytla. Nejspíš to bude osudy lidí, kterých je tam neustále dost. A když nějaký chybí, tak věřím, že se zjeví. Postavy mi připadají realistické, i když komika je místy dosti mimo meze lidských schopností. Postup však nezpomalují pouze přicházející postavy, které navazují většinou náladu žárlivosti Yuu k Mugimu nebo Mugiho k Yuu, ale i jakési nepochopitelně podobné scénky. Třeba každý večer se večeří večeře, kterou uvaří Mugi a všichni říkají, jak je dobrá a jak je super, že Mugi otročí ve vlastním domě a servíruje pochoutky holkám, které jsou k němu chladné a drzé. By mě zajímalo, kdo by to vydržel tak nehorázně dlouho jako on. Další podivností je (no možná není, asi je to kulturní zvyk), že každý kdo přijde k Mugimu na návštěvu se hned řídí do sprchy. Trochu to dává dojem, jako kdyby byl jediný v okolí se sprchou.

Tato manga mě přesto pořád jakýmsi způsobem bere. Což je veliké plus, protože celkově moc mangu nečtu. Nevím zda doporučit tuto mangu nebo ne. Řekl bych, že je to pro specifickou skupinu málo čtoucích lidí, co prožívají horké dlouhé léto s ledovým pitím a vědomím, že tato manga je o ničem, ale je čtivá.

written by mJezdec


One Response to “Pastel”

  1. 1. Juston Says:

    Já jsem taky četl velmi zajímavou Mangu.Moje první byla Chobits(1393 stránek) když jsem přečetl první dvě kapitoly tak jsem žasl jaká je to parádní Manga (ten moment kdy Hidekimu řekla své jméno prostě nezapomenu^_^ když jsem dočetl poslední bylo pět ráno).Na Pastel se pokusím podívat

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia